mobile-jargon

Dienstverlener
De organisatie die verantwoordelijk is voor de toegang tot een GSM-netwerk.

DTMF
Met DTMF-tonen kunt u met geautomatiseerde telefoonsystemen, voice mail-postbussen enzovoort communiceren.

GPRS
General Packet Radio Service. De voorloper van UMTS en een standaard voor mobiel internet.

GSM
Global System for Mobile communications. De naam voor de geavanceerde digitale technologie waarvan uw telefoon gebruik maakt.

Handheld / Palmtop
Uitgebreide communicator waarin telefonie, agenda en mail samenvloeien.

Logo
Het schermpje van je telefoon in ruststand bevat een tekening of logo. Slechts bij de Nokia-toestellen kun je dat logo aan je wensen aanpassen. Daarvoor moet je het logo via het internet naar je toestel toesturen.

 

Ringtones
Het belsignaal van je mobiele telefoon. Bij alle GSM's kun je kiezen uit verschillende opties (check je instellingen) maar bij de Nokia kun je ook recente melodie├źn downloaden!

Roaming
De mogelijkheid om uw telefoon op andere netwerken dan uw eigen netwerk te gebruiken. SIM Subscriber Identity Module. Een kleine smart-card waarop de persoonlijke gegevens en ingevoerde data staan, zoals telefoonboek en korte boodschappen. Deze wordt door uw dienstverlener geleverd.

Simlock
Een soort van slot op je GSM zodat je die alleen bij het netwerk van je aanbieder kunt gebruiken. Een telefoon is waarschijnlijk gelockt als hij echt goedkoop is of prepaid. Een telefoon is waarschijnlijk niet gelockt als je een voor een abonnement van een jaar of langer moet tekenen of een losse telefoon koopt zonder SIM.


 

SMS
Staat voor Short Message Service. Het is begonnen als een mogelijkheid om via een mobieltje een tekstbericht te versturen naar een andere GSM. Nu zijn er ook veel internetpagina's die je de mogelijkheid bieden om gratis zo'n tekstbericht te verzenden.

SMS-TAAL
Specifieke manier om in SMS-berichtjes letters en cijfers te ordenen om sneller een mededeling te typen. Zie ook het Mobilefreaks SMS woordenboek.

UMTS
Universal Mobile Telecommunication System. UMTS is een derde generatie draadloos systeem voor mobiele communicatie en kan als opvolger van GSM worden gezien. De standaard is nog in ontwikkeling.


 

Unlock
Meestal kun je na een jaar door je aanbieder je telefoon van je SIMlock laten ontdoen. Dan kun je van aanbieder wisselen of van abonnement. Er zijn ook aanbieders op internet die het voor je doen, maar dat is de moeilijke manier.

Voicemail
Een instelbaar 'antwoordapparaat' op het netwerk van je aanbieder.

WAP
Wireless Application Protocol: de standaard voor mobiele informatiediensten. Zoals GSM een standaard is voor mobiele telefonie, zo is WAP een standaard voor mobiel internet. Niet elke telefoon is geschikt voor WAP en de standaard heeft ook geen goede naam.